Ambachtsplanten – Bier
Historische kruiderij in bier vanuit De Groene Kruidhof
Gruit is een kruidenmengsel dat wordt gebruikt als smaakmaker bij het maken van bier.
De samenstelling van gruit is streekafhankelijk en werd in vroeger tijden zwaar gereglementeerd met belastingen. In eerste instantie zat in gruit geen hop.
In begin 14e eeuw werd het nut van hop bij het bierbrouwen ontdekt. Hop voorkomt namelijk bederf en besmetting door slechte gisten.
In 1364 werd in het Heilig Roomse Rijk de Novus modus fermentandi cervisiam (Een nieuwe methode om bier te brouwen) ingevoerd. Deze wet regelde het gebruik van hop in Gruit waardoor gebieden in het toenmalige Heilig Roomse Rijk een langere geschiedenis hebben van hop brouwen.
Zoals reeds opgemerkt werd er in vroegere tijden veelvuldig gebruik gemaakt van kruiden. In het boek 'Additives Adulterants and Contaminnants in Beer' geeft Jefferey Patton een overzicht van kruiden die in het verleden zijn toegevoegd bij de bierbereiding. Een aantal van deze kruiden zijn nog steeds favoriet bij sommige brouwers.
In De Groene Kruidhof vindt u ongeveer 20 kruiden die hierin werden verwerkt.
Alle struiken en planten zijn voorzien van naambordjes in het Nederlands en latijn
Het is wel een gegeven dat velen van deze planten die hier staan zeer giftig zijn en altijd maar met maten werden gebruikt.
Neem gerust een kijkje hoeveel u zou kunnen vinden.
Boerenwormkruid – Tanacetum vulgare
Gebruik: Blad en bloem
Smaak: Bitter en kruidig met een kamferachtig aroma
Citroenmelisse – Melissa officinalis
Gebruik: Stengel en blad
Smaak: Citroenachtig
Griekse alant – Inula helenium
Gebruik: Wortel
Smaak: Licht bitter met een kamferachtige geur
Grote pimpernel – Sanguisorba officinalis
Gebruik: Gehele plant
Smaak: Samentrekkend
Gewoon nagelkruid – Geum urbanum
Gebruik: Wortel
Smaak: Prettig kruidnagelachtig.
In de twaalfde en dertiende eeuw werd het vermeld als een ingrediënt van kruidenwijn en als toevoeging aan gistend bier, om te voorkomen dat het zuur zou worden.
Hyssop – Hyssopus officinalis
Gebruik: Bloem en blad
Smaak: Aromatisch en samentrekkend
Hop – Humulus lupulus
Gebruik: Bellen
Smaak: Hopbellen werden al sinds de 9e eeuw gebruikt om bier te kruiden.
In de Nederlanden is het in de 13de eeuw bekend geraakt, en ook hier is het door monniken uitgedacht om het aan bier toe te voegen, in eerste instantie moesten bierdrinkers erg wennen aan de bittere smaak van met hop gebrouwen bier, maar de bierbrouwers gaven sterk de voorkeur aan hop, vanwege de conserverende kwaliteiten van het kruid.
Het bekendst is hop als smaakmaker in bier.
In Engeland bestond er veel vooroordeel tegen het gebruik van hop in het bier, het werd zelfs door het parlement verboden omdat het een "kwaadaardig onkruid" zou zijn dat "de smaak van het bier zou bederven en het volk in gevaar zou brengen".
IJzerhard – Verbena officinalis
Gebruik: Blad
Smaak: Zuur, wrang en licht samentrekkend
Jeneverbes
Gebruik: Bessen
Smaak: Aromatisch kruidig, bitterzoet
Kamille-Matricaria chamomilla
Gebruik:Gehele plant uitgezonderd de wortel
Smaak: Bitter met een aromatische geur
Grote klis – Arctium lappa
Gebruik: Wortel
Smaak: Sterk, warm, zoet en dropachtig
Mierikswortel – Armoracia rusticana
Gebruik: Wortel
Smaak: Heet, kruidig en bitter
Aarmunt – Mentha spicata
Gebruik: Blad
Smaak: Zachter dan pepermunt
Wilde marjolein – Origanum vulgare
Gebruik: Blad
Smaak: Aromatisch en plezierig
Meekrap – Rubia tinctorum
Gebruik: Gehele plant uitgezonderd de wortel
Smaak: Samentrekkend
Lievevrouwebedstro – Galium odoratum
Gebruik: Takjes en essence
Smaak: Aromatisch
Rozemarijn – Rosmarinus officinalis
Gebruik: Blad en de toppen waaraan bloemen zitten geven het beste resultaat
Smaak: Bitter en kamferachtig
Salie – Salvia officinalis
Gebruik: Blad
Smaak: Bitter
Sint-Janskruid – Hypericum perforatum
Gebruik: Gehele plant uitgezonderd wortel
Smaak: Samentrekkend en aromatisch.
In eeuwenoude kruidenboeken duiken recepten op waarbij Sint-Janskruid wordt verwerkt in bier.
Tijm – Thymus vulgaris
Gebruik: Blad
Smaak: Wrange kruidige smaak met een prettig aroma
Steenbeuk of haagbeuk – Carpinus betulus
Gebruik: Houtsnippers
Smaak: Snippers van beukenhout worden gebruikt in de laatste fasen van het brouwproces van Budweiser bier.
Citroenkruid – Artemisia abrotanum
Gebruik: Giftig bij grote hoeveelheden
Smaak: Bitter en sterk aromatisch
Bilzekruid – Hyoscyamus niger
Gebruik: Zeer giftig
Smaak: Weerzinwekkend dat overgaat in bitter.
Tot in de 17e eeuw werd bier met het zaad van Bilzekruid versterkt.
Het was soms een van de ingrediënten in gruit , traditioneel gebruikt in bieren
als smaakstof, totdat zij zijn vervangen door hop in de 11e tot 16e eeuw.
Duizendblad - Achillea millefolium
Gebruik: Grote hoeveelheden kunnen duizelingen en zelfs krankzinnigheid veroorzaken
Smaak: Bitter en wrang met een kruidige geur.
Duizendblad werd vroeger, voordat de werking van hop ontdekt werd, gebruikt bij de bierbereiding.