Toevoeging aan spijs of drank
Hazelaar - Corylus avellana
Noten kunnen zo worden gegeten, geroosterd, gehakt of geraspt.
Echte heemst - Althaea officinalis
Het zetmeel met eiwitachtige stoffen, dat wordt gevonden in de wortel, werd vroeger gebruikt bij het bereiden van snoepgoed zo als marshmallows en ‘spekjes’.
De bladeren van deze plant zijn gekookt eetbaar; de bloemen kunnen rauw worden gebruikt in salades.
Wordt ook gebruikt als thee of aftreksel van een klein beetje heemstbloemen.
Ossentong - Anchusa officinalis
De blauwachtige bloemen van de ossentong kunnen een salade mooi kleuren, maar ook een aparte smaak geven, die koel en ietwat bitter is.
Bloemen aan ijswater toevoegt, geven in de zomer een lekker en verfrissend drankje.
Zoethout - Glycyrrhiza glabra
Zoethout is een stokje, om lekker op te kauwen.
Sap van zoethout wordt gebruikt als ingrediënt voor drop.
Zoethout wordt gebruikt als smaak- of geurstof in tabak, drank, drop, voedsel en cosmetica.
Lavas - Levisticum officinale
Tegen de hoest werkt lavas het beste in combinatie met warme melk. Het kan gedronken worden door de holle stengen van de lavas. Hierdoor komen de werkzame medicinale stoffen tegen keelpijn vrij.
Zowel de bladeren als de zaden worden in de keuken gebruikt. Zij hebben een selderijachtige smaak.
Bladeren worden gebruikt in stoofpotten, salades, sauzen en soepen.
Lavas kan ook worden gebruikt als smaakversterker.
Hysop - Hyssopus officinalis
Keukenkruid dat nooit wordt meegekookt. Het moet op het laatste moment, vlak voor het opdienen, worden toegevoegd.
Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar.
Bernagie, komkommerkruid - Borago officinalis
Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar.
In salades en bij zachte kaas is komkommerkruid een delicatesse; kan worden toegevoegd aan spinazie, in soep en hutspot.
Als thee bevordert het de melkproductie van borstvoedende moeders.
De blauwe bloemen hebben een hoge decoratieve waarde.
Alcoholische dranken op basis van jenever of gin kan men versieren met enkele blauwe bloempjes.
Ook bij komkommersoep staan enkele bloempjes vrolijk.
En geglaceerd als decoratie voor cake zijn ze helemaal speciaal.
Door zijn licht zoute smaak is bernagie ook een vervanger en smaakmaker bij een zoutloos dieet.
Stokroos - Alcea rosea
Vroeger werden wijn en zoete spijzen gekleurd met stokroos.
Stokroosthee kan gedronken worden, het is lekker verfrissend.
De bloemen zijn eetbaar, zijn geschikt om salade mee op te fleuren.
Stokroosbloemen hebben een fijne smaak, die sterk doet denken aan frisse sla.
Valkruid of wolverlei - Arnica montana
Smaakstof in bepaalde likeuren.
Grote Engelwortel - Angelica archanglica
De aromatische wortel wordt in allerlei likeuren verwerkt, zoals vermout, Chartreuse, Bénédictine en gin.
Blad en stengels zijn smaakmakers in tal van recepten.
Angelica- en rabarberjam.
Kleefkruid - Galium aparine
De toppen en de jonge blaadjes kunnen worden gegeten in soep of omelet. Deze delen kunnen worden geplukt voordat de harde ronde zaadjes verschijnen.
Grootkaasjeskruid - Malva sylvestris
De jonge blaadjes kunnen als groente worden gegeten.
De zaden, zaaddozen en bloemetjes worden eveneens gegeten en kunnen prima aan salades worden toegevoegd.
Klein kaasjeskruid - Malva neglecta
De bladeren en de jonge scheuten kunnen òf rauw, òf gekookt worden gegeten.
Zij hebben een aangename, milde smaak.
Thee kan gemaakt worden van de bladeren, bloemen en wortels.
Muskuskaasjeskruid - Malva moschata
De jonge bladeren, scheuten en de bloemblaadjes van de plant zijn eetbaar.
Worden vaak verwerkt in salades.
Gewoon duizendblad - Achillea millefolium
Gewoon duizendblad was in de zeventiende eeuw een populaire groente.
Alleen de jonge, verse blaadjes zijn eetbaar.
Ze werden gebruikt in soep en salades.
Roomse kervel - Myrrhis odorata
Roomse kervel past prima in een groentegerecht.
De bloemen met hun warme honinggeur en zoete anijssmaak, zijn heel bruikbaar als versiering voor desserts. De zaden met hun zoete anijssmaak kunnen in taarten worden verwerkt.
Kervelzaden combineren ook goed met koolgerechten.
De nog groene zaden kunnen goed worden verwerkt in vruchtendesserts, in combinatie met zure bessen, zoals aalbessen.
Echte kamille - Matricaria chamomilla
Kamille-azijn wordt gebruikt om salades op smaak te brengen.
Soms worden jonge twijgjes kamille door salades of warme gerechten gedaan.
Echte valeriaan - Valeriana officinalis
In zeer kleine hoeveelheden wordt valeriaanwortel als smaakmaker gebruikt in vruchtendranken, banketproducten, ijs en snoep.
Voor het medicinale effect kan thee van de wortel worden getrokken.
Kruipend zenegroen - Ajuga reptans
De bladeren en de jonge scheuten van deze plant zijn eetbaar.
Rozemarijn - Rosmarinus officinalis
Rozemarijn geeft aan soepen, sauzen en salades een welriekend aroma. Een snufje rozemarijn is lekker in de zelf gemaakte müesli of havermout. Rozemarijn ook worden gemengd door een zelf gemaakte kruidenthee.
Grote klit - Arctium lappa
De wortel van de klit is rauw eetbaar.
Grote klitwortel wordt reeds lang gebruikt om soepen op smaak te brengen.
Jonge bladeren worden in salades gebruikt.
De penwortel van jonge planten kan ook worden gegeten.
Jonge bloemstengels kunnen in het late voorjaar, voordat de bloemen verschijnen, worden gegeten.
De smaak lijkt wat op die van artisjok.
Klitwortel is lekker in roerbakgerechten.
Mierikswortel - Armoracia rusticana
Mierikswortel is een scherp smakende wortel.
De smaak lijkt een beetje op mosterd en radijs, waar het familie van is.
Door het te koken wordt de smaak milder.
Mierikswortel kan rauw worden gegeten, alsook meegekookt in gerechten.
Een tip: Voeg mierikswortel toe aan zelfgemaakte mayonaise.
Citroenkruid - Artemisia abrotanum
Citroenkruid is de basis voor likeur en wordt gebruikt als smaakstof.
In de Middeleeuwen werden vette gerechten gekruid met citroenkruid.
Citroenkruid op jenever gezet, is een ouderwets middel tegen hoofdpijn.
Het is bovendien een prima ingrediënt voor kruidenazijn.
Citroenkruid geeft een fris aroma aan salades.
De Aziatische keuken maakt het meeste gebruik van dit kruid.
Het smaakt lekker in een roomsoep, zoals asperge- of champignonsoep.
Je hebt slechts een kleine hoeveelheid nodig.
Voeg het citroenkruid aan het einde van de bereiding toe.
Veldzuring - Rumex acetosa
Veldzuring is een lekkere, wilde groente en wordt naar hartenlust in de natuur geplukt.
Er kan van alles van gemaakt worden: veldzuringsoep, stamppot, spinazie, sommige sauzen of een omelet.
De stengel van zuring wordt soms door mensen gebruikt om op te kauwen.
Het sap is zurig, fris, lekker en dorstlessend.
Sofiekruid – Descurainia sofia
Sofiekruid is een volstrekt vergeten keukenkruid.
Het jonge blad is een pittige toevoeging in salades.
Het oudere blad kan door kort roerbakken eveneens worden gegeten.
Het zaad wordt zowel rauw, gekookt als geroosterd gegeten, maar kan evenzeer tot mosterd worden geperst.
Zaden, gemalen tot poeder, gemengd met maïsmeel, worden gebruikt om brood te maken.
Dropplant - Agastache foeniculum
De bladeren en bloemen kunnen rauw of gekookt worden gegeten.
En worden toegevoegd aan salades, bier, wijn, limonade, roomijs en kruidkoek.
Er kan thee worden getrokken uit de bladeren.
Driekleurig viooltje - Viola tricolor
De jonge bladeren en bloemknoppen - rauw en gekookt - en de eetbare bloemen kan men in salades en over taarten strooien.
De bloemen, in suiker gedompeld, zijn heerlijk.
Thee wordt gemaakt van de bladeren.
Bergamotplant - Monarda didyma
Wordt onder meer verwerkt in een bergamotsaus.
Voor thee worden de bloemen en het blad gebruikt. De thee werkt stimulerend, verfrissend, oppeppend en vermindert spanningen en bezorgdheid.
Gewone brunel - Prunella vulgaris
De bladeren, vooral de jonge, worden gebruikt als saladeblad, door de soep en in een stamppot.
Een koud aftreksel van vers gesneden of gedroogde en gemalen bladeren, wordt gebruikt als een verfrissende drank.
Kleine pimpernel - Sanguisorba minor
De jonge blaadjes worden toegevoegd aan salades, dressings, in soepen, sauzen en stoofschotels.
De smaak doet denken aan gezouten komkommer.
Probeer eens een komkommersalade met verse bieslook en pimpernel met een yoghurtdressing.
Ook werden de blaadjes in wijn gebruikt om de wijn smakelijker te maken.
Slaapmutsje – Escholschia californica
De bladeren van deze bloem kunnen worden verwerkt in salades of smoothies;
de bloemen als kleurrijke garnering.
Ook te gebruiken als thee.
Plukken tijdens de bloei, drogen in de schaduw.
Slaapmutsje is een zeer veilig te gebruiken kruid.
Vrouwenmantel - Alchemilla vulgaris
De jonge bladeren en de wortel zijn eetbaar.
De jonge blaadjes kunnen als alternatieve sla, als spinazie of als wilde groente worden geserveerd.
Van gedroogd vrouwenmantelblad kan kruidenthee worden gemaakt.
Kerrieplant - Helichrysum italicum
De bladeren hebben een mild kerriearoma.
De takjes kunnen worden meegekookt, om ze voor het serveren weer te verwijderen.
Van de bloemhoofdjes wordt ook thee worden gezet.
Witte dovenetel – Lamium album
Jonge scheuten kunnen aan soepen en salades worden toegevoegd, of als spinazie worden geserveerd.
Er kan een aangename kruidenthee van de bloemen worden gemaakt.
IJzerhard - Verbena officinalis
Wordt gebruikt als keukenkruid.
De blaadjes kenmerken zich door hun citroengeur.
Wanneer kinderen of volwassenen een lichte vorm van slapeloosheid hebben, helpt vaak het drinken van meerdere kopjes ijzerhard thee.
Bolpapaver, slaapbol - Papaver somniferum
Het ‘maanzaad’ wordt meegekookt voor een nootachtige smaak.
De zaadjes worden vooral aangewend in de oosterse keuken, met als meest populaire toepassing bij wortelen, bonen en tomaten, gebakken ‘korst’, pepersoep, rollades en bakkersgerechten.
Sint-Janskruid - Hypericum perforatum
De bloemen kunnen worden gebruikt bij het maken mede (honingdrank).
Smalle weegbree – Plantago lanceolata
Verse, jonge bladeren zijn door hun grote hoeveelheid vitamine C en minerale zouten zeer geschikt voor salades.
In soepen en sauzen geeft zeer fijn gekneusd weegbreeblad een enigszins bittere toets, die aangenaam van smaak is.
Vanwege de bloedzuiverende eigenschappen van de plant en ruime hoeveelheid vitamine C, past weegbreeblad uitstekend in een gezonde voorjaarssalade.
Grote weegbree – Plantago major
Een wilde groente.
De bladeren zijn eetbaar als groente.
De zaadjes kunnen als vervanging van lijnzaad worden gebruikt.
Het is ideaal voedsel.
Mariadistel - Silybum marianum
De distel kan in zijn geheel als groente worden gegeten.
De bladeren kunnen in sla of tot een soort spinazie worden verwerkt.
De wortels worden gekookt en gegeten als schorseneren, de bloemkoppen gekookt als een soort artisjokken.
Dit is nog eens efficiënt gebruik van een groente!
Saffraan - Crocus sativus
Saffraanpoeder wordt gebruikt om voedsel geel te kleuren in bijvoorbeeld saffraanrijst.
Er kan ook thee worden gemaakt van enkele meeldraden saffraan.
Scharlei, muskaatsalie – Salvia sclarea
De bloemen zijn rauw eetbaar in sla, zowel vers als gedroogd.
Als het blad rauw wordt gebakken of gekookt geeft het een sterke, warme, aromatische smaak en geur af aan (vlees-)gerechten.
De bladeren kunnen worden gedoopt in beslag en gebakken worden tot verrukkelijke beignets.
Van de bloemen kan thee worden gezet.
Wilde akelei - Aquilegia vulgaris
Bloemen en bladeren kunnen aan gemengde salades worden toegevoegd.
Echte lavendel - Lavendula augustifolia
Verse bloemen kunnen worden toegevoegd aan salades, kaas, ijs en chocolade.
Lavendelbloemen toegevoegd aan zwarte, groene, of kruidenthee, geeft de thee een frisse geur en smaak.
Echte tijm - Thymus vulgaris
Tijm voegt een intense smaak toe aan het eten en zorgt daarnaast voor een betere vertering bij zware en vette spijzen.
Veel toegepast in de Italiaanse keuken bij pasta, vleesmaaltijden en stoofgerechten.
Pepermunt - Mentha piperita
Munt heeft een frisse en scherpe smaak.
Kan zowel afzonderlijk, als in kruidenmengsels worden gebruikt.
Is goed voor de spijsvertering. Muntsauzen, muntazijn en muntsiropen zijn bekende toepassingen.
Gekonfijte bloempjes zijn lekker als snoepje en leuk als versiering.
Voeg de verse bladeren toe aan nieuwe aardappelen, aan een dipsaus met knoflook en kwark, erwten, fruitsalades en dranken.
Voeg munt eveneens toe aan chocoladecake, nagerechten en aan gebak met rozijnen of bosbessen.
Munt past het beste bij lamsvlees.
Gebruik munt spaarzaam in soepen en vullingen.
Een vers takje in een glas kokend water zorgt voor een verfrissende thee.
Knikkend nagelkruid – Geum rivale
De gedroogde of verse wortel kan worden gekookt in water, om er een heerlijke chocoladeachtige drank van te maken.
Wilde cichorei - Cichorium intybus
De bloeistengels worden gekookt gegeten.
Vaak worden ze met een vinaigrette, room of een andere saus overgoten. Of gegratineerd geserveerd.
Jonge cichoreibladeren en bloemen worden aan salades toegevoegd, wortels in kruidensoep, sauzen en jus.
Geel nagelkruid - Geum urbanum
De smaak van geel nagelkruid is sterk bitter en werd vroeger voor de bierbereiding gebruikt.
Tegenwoordig wordt van de gedroogde plant nog wel thee gemaakt.
De bladeren kunnen, mits voor de bloei geplukt, worden gebruikt in salades en soepen.
Venkel - Foeniculum vulgare
Venkel is heerlijke groente, die naar anijs smaakt.
Als groente gekookt of in salades.
Gewone huislook - Sempervivum tectorum
Het blad kan worden toegevoegd aan salades.
Wilde marjolein - Origanum vulgare
Het kruid heeft een kruidige, licht zoete smaak.
Het drinken van thee kan verkoudheden verlichten.
Wijnruit - Ruta graveolens
Wijnruit is een zeer gezond, bitter smakend kruid.
Het wordt onder meer gebruikt bij eieren, kaas, vis, vruchten en bij patrijs.
Omdat wijnruit vet verteerbaarder maakt, wordt het kruid wel bij gebraden gans, een vet en zwaar verteerbaar gerecht, geserveerd.
Boerenwormkruid - Tanacetum vulgare
Voorjaarsgroente, die het beste door aardappelen gestampt kan worden, want net als boerenkool, is het nogal sterk van reuk en smaak.
Griekse alant - Inula helenium
De bladeren en de wortel kunnen worden geconsumeerd.
Wordt gebruikt bij de voedselbereiding voor diabetes-patiënten als suikervervanger.
Gewone agrimonie - Agrimonia eupatoria
In salades verwerkt, is het kruid eetbaar.
Echte salie - Salvia vulgaris
Enkele verse blaadjes bij vette gerechten, vergemakkelijken de spijsvertering.
Salie past uitstekend bij alle varkensvlees- en gansgerechten.
Ook in salades en als thee lekker.
Madeliefje - Bellis perennis
De bloemen kunnen worden gegeten.
Nog in de knop, slechts gedeeltelijk geopend, smaken ze nootachtig.
Geheel geopende bloemen smaken ietwat bitter.
Aarmunt, groene munt - Mentha spicata
Bij het garneren van dranken, fruitsalades en groenten.
Ook wordt het gebruikt in soepen en gehakt.
De thee is verfrissend.
Tuingoudsbloem - Calendula officinalis
De bladeren kunnen aan salades en soepen worden toegevoegd.
De bloemen worden ook in de keuken gebruikt, zij het alleen om een gerecht of ingrediënt van een maaltijd geel te kleuren.
Citroenmelisse - Melissa officinalis
De jonge bladeren, voor de bloei van de bloempjes kunnen worden gebruikt voor salades, vis, vleesgerechten, citroenmelissethee, limonade, desserts en jam.
Citroenmelisse is ook een ingrediënt voor beroemde kloosterlikeuren als Chartreuse en Bénédictine.
Lelietje-van-dalen - Convallaria majalis
De bloemen worden toegevoegd aan de geurige, zoete wijn van Napoli di Malvasia (malvezij).
Hop - Humulus lupulus
Hop is smaakmaker bij de productie van bier.
De zeer jonge jonge scheuten (t/m mei) kan men als groente - als asperges – bereiden.
Gehakt en gestoofd kan het worden toegevoegd aan soep en omelet.
Artisjok - Cynara scolymus
Zowel de bloembodem als de bladeren zijn voor consumptie geschikt.
De bloembodem en de vlezige kelkbedekkende bladeren worden als groente gegeten.
De bloembodem kan in een salade worden verwerkt, de blaadjes worden gedompeld in een dressing - vinaigrette - en uitgezogen.
Oost-Indische kers - Tropaeolum majus
Zowel bladeren, bloemen, bloemknoppen als zaden kunnen in de keuken worden gebruikt.
De bladeren hebben een peperachtige smaak en zijn een alternatief voor slablaadjes in een originele salade.
De smaak lijkt een beetje op die van waterkers.
De bloemen passen goed in een zomerse bloemensalade, als vrolijke garnering op het bord of in een groene salade.
Egelantier - Rosa rubiginosa
Rozenblaadjes zijn een culinaire lekkernij in een salade.
De rozenbottels kunnen worden verwerkt als marmelade, confituren, gelei, sap, siroop en gebakvulling.
Daslook - Allium ursinum
De bladeren kunnen in soep en salades worden verwerkt. Daartoe worden ze eerst fijn gehakt. Kan alleen vers worden gegeten.
Fijngehakte daslook smaakt prima op een boterham met oude kaas.
Daslook kan worden toegevoegd aan olijfolie, om een pittige smaak aan de olie te geven en de geneeskrachtige eigenschappen langer te bewaren.
Verder wordt daslook gebruikt bij de bereiding van pesto en marinades.
Knoflook - Allium sativum
Zowel vers (geperst) als in poedervorm (gedroogd en gemalen) toegepast in rijst- en pastagerechten, stamppotten, soepen en sauzen.
Om de knoflookgeur uit je mond tegen te gaan, helpt het eten van peterselie.
Bieslook - Allium schoenoprasum
Toegepast als ingrediënt voor kruidenboter.
Wordt ook over soep of rauwkostsalades gestrooid.
Verse bieslook is zo smaakvol dat minder zout nodig is om eten te kruiden.
Aardappelen en eieren laten zich eveneens goed combineren met bieslook.
De bloemen zijn eetbaar.
Wordt ook gebruikt als toevoeging in een kruidenmix voor thee.
Lievevrouwebedstro - Galium odorata of Aperula odorata
Wordt toegevoegd aan de beroemde meiwijn, geeft een aangenaam amandelachtig aroma.
Van de groene, gedroogde bladeren en bloemen kan geurige thee worden gemaakt.