Eetbare bloemen
Echte heemst - Althaea officinalis
de bloemen kunnen rauw worden gebruikt in salades.
Ossentong - Anchusa officinalis
De blauwachtige bloemen van de ossentong kunnen een salade mooi kleuren, maar ook een aparte smaak geven die koel en ietwat bitter is.
Als u bloemen aan ijswater toevoegt, heeft u in de zomer een lekker en verfrissend drankje.
Hysop - Hyssopus officinalis
Zowel bladeren als bloemen zijn eetbaar
Bernagie, komkommerkruid - Borago officinalis
Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar.
Stokroos - Alcea rosea
De bloemen zijn eetbaar en je kunt er een salade mee opfleuren.
Stokroosbloemen hebben een fijne smaak die sterk doet denken aan frisse sla.
Grootkaasjeskruid - Malva sylvestris
De bloemetjes worden eveneens gegeten en kunnen prima aan salades worden toegevoegd.
Muskuskaasjeskruid - Malva moschata
De jonge bladeren, scheuten en de bloemblaadjes van de plant zijn eetbaar.
Worden vaak verwerkt in salades.
Roomse kervel - Myrrhis odorata
De bloemen met hun warme honinggeur en zoete anijssmaak zijn heel bruikbaar als versiering voor desserts
Dropplant - Agastache foeniculum
De bloemen kunnen rauw of gekookt worden gegeten.
Driekleurig viooltje - Viola tricolor
De bloemknoppen - rauw en gekookt - en de eetbare bloemen kan men in salades en over taarten strooien.
De bloemen kun men ook in suiker dompelen.
Thee wordt gemaakt van de bladeren.
Slaapmutsje – Escholschia californica
De bladeren van deze bloem kunnen worden verwerkt in salades of smoothies;
de bloemen als kleurrijke garnering.
Witte dovenetel – Lamium album
Jonge scheuten kunnen aan soepen en salades worden toegevoegd
Er kan een aangename kruidenthee van de bloemen worden gemaakt.
Scharlei, muskaatsalie – Salvia sclarea
De bloemen zijn rauw eetbaar in sla, zowel vers als gedroogd.
Echte lavendel - Lavendula augustifolia
Verse bloemen kunnen worden toegevoegd aan salades, kaas, ijs en chocolade.
Wilde cichorei - Cichorium intybus
Jonge cichoreibladeren, bloemen worden aan salades toegevoegd.
Madeliefje - Bellis perennis
De bloemen kunnen worden gegeten.
Nog in de knop, slechts gedeeltelijk geopend, smaken ze nootachtig.
Geheel geopende bloemen smaakt ietwat bitter.
Oost-Indische kers - Tropaeolum majus
Zowel bladeren, bloemen, bloemknoppen als zaden kunnen in de keuken worden gebruikt.
De bladeren hebben een peperachtige smaak en zijn een alternatief voor slablaadjes in een originele salade.
De smaak lijkt een beetje op die van waterkers.
De bloemen passen goed in een zomerse bloemensalade, als vrolijke garnering op het bord of in een groene salade.